Nincs probléma Debrecenben az orvosi rendelőkkel

Az önkormányzat szúrópróbaszerűen évente ellenőrzi a házi orvosi rendelőket Debrecenben. Idén 26-ot vizsgáltak meg, és nem találtak komoly hiányosságot. Minderről az egészségügyi és szociális bizottság szerdai ülésén volt szó.

Debrecenben összesen 83 felnőtt, 43 gyermek és 49 fogorvosi rendelőben fogadják a betegeket. Az önkormányzat évente ellenőrzi, hogy a rendelőket működtető vállalkozások mindenben eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. Kellőképpen tájékoztatják-e például a pácienseket arról, hogy mettől-meddig tart a rendelés, vagy a panaszos hogyan léphet kapcsolatba betegjogi képviselőjével. Az ellenőrzéshez a rendelőket szúrópróbaszerűen választják ki.

– A kiválasztás szempontjai valamilyen aktualitáson alapulnak: mondjuk megváltozott a háziorvos személye, a rendelés helye, esetleg voltak olyan problémák a rendelőre vonatkozóan, hogy nem végezték el a tisztasági festést, amit visszatérően utóellenőrzés formájában kívánunk ellenőrizni – tájékoztatott Rácz Julianna családvédelmi osztályvezető.

Debrecenben idén 26 orvosi rendelőt vizsgált véletlenszerűen az önkormányzat. Felnőtt-, és gyermekorvosi, illetve néhány fogorvosi praxist. Komoly problémát egyik helyen sem találtak.

– Tulajdonképpen az eredmények jók. Egy-két hibától eltekintve, például nem volt kifüggesztve a rendelési idő, esetleg az elérhetősége a központi ügyeletnek, de korábban éppen festés volt, és még nem került vissza. Tehát lényeg az, hogy komoly problémát nem találtunk – mondta el Kiss Sándor, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke.

A tapasztalatokat vizsgálati jelentésben foglalták össze, amit az egészségügyi és szociális bizottság egyhangúlag elfogadott, de még a képviselőtestületnek is jóvá kell hagyni.

Forrás: 2011. december 21.

http://www.dehir.hu/debrecen/nincs-problema-debrecenben-az-orvosi-rendelokkel/2011/12/21/Vissza a lap tetejére