Praxisváltás: kétszázmillió forint pályázattal

Vissza nem térítendő támogatásokkal kívánja segíteni a fiatal háziorvosok pályakezdését, valamint az idős kollégák nyugdíjba vonulását, továbbá a kulturált betegfogadási körülmények kialakítását a szakállamtitkárság. Ezért a kormány az úgynevezett „Praxisváltás” program keretében háziorvosi praxisvásárlásra és eszközfejlesztésre – több körben – összesen 300 millió forintot oszt szét pályázatokkal. A támogatási kiírások elérhetőek az Országos Alapellátási Intézet (OALI) honlapján.

Praxisjog vásárlása

A praxisjog vásárlási lehetőséggel azokat a háziorvostani szakvizsgával vagy csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgával vagy háziorvosi tevékenység végzésére jogosító licencvizsgával rendelkező orvosokat támogatja, akik a szakvizsgát, illetve a licencvizsgát 2010. január 1. és 2012. március 31. között szerezték, vagy szerzik meg. A nyertes háziorvosnak vállalnia kell, hogy az anyagi támogatás fejében a támogatás mértékével arányos ideig a megvásárlásra tervezett praxisban végez háziorvosi vagy házi gyermekorvosi tevékenységet.

A praxisjog vásárláshoz igényelt összeg alsó határa 1 millió, maximális összege pedig 4 millió forint. A feladat megvalósítására összesen 200 millió forint áll rendelkezésre. A pályázatokat a bíráló bizottság megadott szempontrendszer alapján, beérkezési sorrendben folyamatosan bírálja, amíg a rendelkezésre álló keret tart. A pályázatok benyújtásának végső határideje 2012. április 30.
A pályázat további részleteiről itt olvashat.

Rendelő felszerelése

Az indokolt eszközbeszerzéseket és a kulturált betegfogadást biztosító bútorzatok beszerzését is támogatják az alapellátó orvosok körében. A pályázóknak területi ellátási kötelezettséggel és 2002. január 1-jét követően szerzett orvosi diplomával kell rendelkezniük, továbbá a praxisjog vásárlásnál részletezett körbe kell tartozniuk. A meglévő praxis felszereléséhez maximálisan 1 millió forint igényelhető. A pályázatra első körben 50 millió forintos keretösszeg biztosított, amelyre 2012. február 15-ig lehet jelentkezni. További 50 millió forintra vonatkozó pályázati kiírás jelenik meg az OALI honlapján legkésőbb 2012. április 15. napjáig.

A pályázat további részleteiről itt olvashat.

2012-01-19 12:08

Forrás: WeborvosVissza a lap tetejére